2014. június 23., hétfő

GAPS Diéta - lehetetlen?

Ha egy tanulási- és/vagy viselkedési problémával, netán autizmussal élő gyermek édesanyja kezébe kerül a GAP-szindróma című könyv, vagy benéz a GAPs-diéta honlapjára, és úgy dönt, hogy belevág a diétába, valószínűleg a sok-sok kétség mellett (valóban működik?) az az első gondolata, HOGYAN lehet ezt megvalósítani? Most akkor éjjel-nappal főznöm kell? Nem mehetünk vendégségbe? Mi lesz az oviban/suliban? Mennyibe fog ez kerülni? És egyáltalán meg fogja ezeket enni a gyerek?

Ha nagy a gond és a szülő nagyon-nagyon elszántan keresi a kiutat, akkor valóban eleinte éjjel-nappal főz, bújja a receptblogokat, kísérletez, vadászik az alapanyagok után, vállalja, hogy sokan bolondnak tartják, kibírja, hogy a gyerek dühöng, vagy még jobban befordul (a diéta eleinte fölerősíti a tüneteket).
Majd látja, hogy a visszazuhanás után a gyermek szépen elindul fölfelé, rendbe jön az emésztése, elmaradnak az asztmás/allergiás rohamai, elmúlik az ekcémája és a pszichés/viselkedési/tanulási problémái is csökkennek...esetleg olyan drámai módon, hogy már a környezet sem nézi hülyének a diétáért, sokkal inkább kérdeznek, rácsodálkoznak, hogy hogyan csinálta.

De nem ez az egyetlen út a GAPs-ben. Ha az ember nem győzi, nincs ereje, pénze, hite a teljes GAPs- diétához, nincs meg a család támogatása, az oviban/suliban képtelenség betartani mindent, már egy-két irányelv követése, néhány alapanyag elhagyása/bevezetése is hozhat eredményt (és a látott eredmény erőt adhat a teljes diétához). Nálunk például már a

  • glutén és a cukor elhagyása
  • a tartósítószermentesség
  • a tehéntej lecserélése kecsketejre és 
  • a tejtermékek csökkentése is nagyon jó hatással volt. 
Az iskolai figyelemproblémái jelentősen lecsökkentek, ellenálló képessége is megnőtt, kevesebbszer betegedett meg és a betegségek gyorsabban lezajlottak. Nemcsak a nehézségekkel élő gyermekünk, hanem az egész család egészségi állapota javult a fenti változtatásoktól, illetve az alábbiaktól:
  • bioélelmiszerek, vegyszermentes zöldségek, gyümölcsök előnyben részesítése, 
  • Himalája só használata sima konyhasó helyett, 
  • kókuszzsír és állati zsírok használata étolaj helyett, 
  • házi tejtermékek (ez is mértékkel) fogyasztása bolti helyett, 
  • bolti, feldolgozott húsáruk (virsli, párizsi, kenőmájas, stb.) teljes elhagyása, ehelyett házi kolbász, szalonna, házi sonka, házi májas
  • természetes fűszerek használata Vegeta helyett
  • konzervek fogyasztásának szinte teljes kiiktatása (csak időnként veszünk konzervhalat)
  • szintetikus tisztító- és tisztálkodószereink teljes elhagyása (házi szappan shea vaj, szódabikarbóna, mosószóda, citromsav, ecet és illóolajok használata)...ezekről még bővebben írok
  • terápiás mennyiségű probiotikum fogyasztása
  • reggeli frissen facsart zöldséglé bevezetése
Mindezek nálunk nagyon fokozatosan, nem egyik napról a másikra történtek (inkább bő másfél év alatt). Viszont szinte egyik vonzotta a másikat: ha az ember rálép az életvitelbeli tudatosodás útjára, egy idő után szinte magától mennek a változtatások, vonzod a megoldásokat, szinte belebotlasz a receptekbe, a bioboltokba, egyre több hasonló gondolkodású embert ismersz meg, és rájössz, hogy nem is olyan bonyolult egészségesen élni. Talán ezek a gyerekek azért is érkeztek közénk a Földre, hogy rátérítsenek erre az útra, problémáikkal kikényszerítsék, hogy éljünk, gondolkodjunk egészségesebben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?