2014. július 2., szerda

Hogyan tegyük könnyebbé a diétát?

Egy gyermeket diétáztatni nagyon munkás, nem olcsó, és nagyon jó szervezőkészséget kívánó feladat. Pláne ha olyan összetett diétáról van szó, mint a GAPs. De ha csak néhány alapanyagot hagyunk el (pl. glutén, tehéntej, cukor, tartósítószer - kezdetben ezek közül érdemes választani), akkor is életünk szerves részévé válik a főzés.

Egy idő után minden diétáztató anya fejében felmerül: hogyan lehet ezt egyszerűbbé, gyorsabbá, olcsóbbá tenni úgy, hogy közben az ételek minőségéből ne engedjünk és ne hibázzunk a diétában sem?

Mai tippem: A BEFŐZÉS, éspedig cukor és tartósítószer nélkül. Ha bárhonnan hozzájutsz szezonban olcsón, vagy netán ingyen nagy mennyiségű gyümölcshöz, vagy zöldséghez, akkor javaslom, ne habozz!
Igen, kicsit melós (bár minden eltett dolognak megvan a végtelenül egyszerű, mégis finom receptje), de egész évben élvezhetjük a nyári néhány órahossza munka gyümölcsét (stílszerűen :)). EZ TAPASZTALAT!

Hihetetlen jó érzés, amikor bedobom a húst a sütőbe, előkapok egy üveg szuperfinom körtebefőttet, és már kész is a GAPs diétának megfelelő második fogás.
Vagy egy gyors vacsi: eltett lecsóra ráütök néhány tojást, és már élvezheti is a család a nyár ízeit télen.
Vagy gőzöm nincs, mit kenjek a gluténmentes/paleo/GAPs kenyérre, hogy ehető legyen? Elő a házi lekvárt, vagy zöldségkrémet, elég domináns az ízük ahhoz, hogy a szokatlan kenyereket ehetővé tegye.

Újabb kérdés: ÉS NEM ROMLIK MEG?
Válasz: NEM!!! Tényleg!

Ha szépen kiforralod előtte az üvegeket és a kupakokat (lehetőleg új kupakokat), forrón töltöd az üvegbe a főzött dolgokat, vagy elég ideig dunsztolod a dunsztolni valókat, dugig rakod az üvegeket, majd ha rászorítottad a kupakot, fejre állítod, végül beteszed száraz dunsztba, akkor tutira nem! Még akkor sem, ha egy gramm cukor sincs benne, vagy nyírfacukorral/eritrittel készítetted. Tartósítószernek pedig a közelébe sem megyünk! :-)

Következő bejegyzésemben konkrét egészséges befőzési recepteket osztok meg, tisztázzuk a befőzési alapfogalmakat (dunszt, száraz dunszt) de addig is, nézd meg, hogyan készítem a meggybefőttet minden nélkül. Ja, a receptben kukta szerepel, én nem kuktában csinálom, csak nagy fazékban, és úgy is működik :-)! Köszönet a receptért Antal Valinak!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?