2014. szeptember 1., hétfő

Diéta-felismerések...

Néhány felismerést szeretnék ma Veled megosztani, amelyekre fiunk glutén-, cukor- és tejmentes (majdnem GAPS) diétája során jutottam. Egyik sem spanyol viasz jellegű, inkább olyan elgondolkodós, rácsodálkozós. Úgy gondolom, érdemes átgondolni őket, ha egészséges a gyermeked, akkor is.

  1. Megfelelő tudatosság híján akkor is rengeteg cukrot (répacukor, ipari fruktóz) fogyasztunk, ha úgy gondoljuk, hogy egészségesen táplálkozunk (bolti pékáruk, gyümölcsjoghurt, krémtúró, szalámik!, üdítők, müzlik, gabonapelyhek, stb..., nagyon sok "sós" bolti áru)
  2. Egy átlagember nagyon-nagyon sok búzát fogyaszt. Búzaliszt, búzakeményítő szinte mindenben van. 
  3. Ízfokozó, színezék, tartósítószer sokkal több termékben van, mint gondolnánk.
  4. A különböző "mentes" termékek nagyon sok mindentől egyáltalán nem mentesek. Például sok készen kapható gluténmentes kenyérben, kenyérlisztben rengeteg az adalék, tartósítószer.
  5. Eddig hiába ettünk sok zöldséget és gyümölcsöt, főétkezéseink nem voltak változatosak.
  6. Napjainkban sajnos gyermekeink táplálkoznak a legkevésbé egészségesen. Nem, most nem a közétkeztetést szeretném leszólni. De nézzük csak meg azon termékek, desszertek összetételét, amelyeket kifejezetten gyermekeknek készítettek, melyek reklámjaiban a gyermekek, a kisgyermekes szülők a célközönség! És ezek nagyon sokszor egészséges desszertként vannak eladva. Nézzük meg a mesefigurás dobozokban palackokban árult üdítők cukor- és színezéktartalmát! Nézzük meg egy-egy születésnapi gyermekzsúr, óvodai farsang, gyermeknap ételkínálatát! 
Kedves Szülők!
Nem ijesztgetés, felháborítás a szándékom, annál kevésbé, mivel mindenhol tapasztalni pozitív, javuló tendenciákat. Rengeteg kisgyermeket látok minden héten a biopiacon, akik hatalmas lelkesedéssel falják a nyers zöldséget, gyümölcsöt, ott helyben. A mi óvodánkban minden nap kapnak a gyerekek friss gyümölcsöt, amit mi, a szülők viszünk be (állami óvoda). Az iskolában minden szülő ügyel arra, hogy tízóraira ne nassolnivalót, hanem szendvicset, gyümölcsöt, zöldséget csomagoljon gyermekének (Waldorf suli), itt szintén minden nap van közös gyümölcsevés.
Mit tehetünk a mindennapokban?
  • Járjunk kevesebbet boltba (főleg hipermarketbe), többet piacra!
  • Szokjunk rá a bioboltokra!
  • Nézzük meg a készen vásárolt termékek feliratát!
  • Szokjunk rá az otthoni sütésre, főzésre, ételkészítésre!
  • Próbáljunk ki alternatív recepteket alternatív alapanyagokból (pl. maglisztek, növényi tejek)! Meg fogunk lepődni, hányféle alapvetőnek hitt alapanyag nélkül is lehet szép és finom ételeket készíteni.
  • Ha kisgyermekkel megyünk boltba, ne vegyünk neki automatikusan valami édességet! Tudom, ez nagyon nehéz, mert a gyerkőc könyörög, esetleg jelenetet csinál. Mi ilyenkor mogyorót/mandulát/mazsolát, vagy valamilyen gyümölcsöt szoktunk venni "nasinak". Rá lehet szokni.

Ne feledjük, ha apró dolgon változtatunk, már tettünk valamit családunk egészsége érdekében!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?