2014. szeptember 15., hétfő

Glutén- és tejmentes kenyér 1.

Úgy látszik, mostanában receptmegosztogató hangulatban vagyok. Csodálkozom is magamon, hogyan is nem osztottam meg eddig azt a receptet, amit gyakorlatilag minimum heti háromszor megsütök.
Igazából ez sem konkrét recept, hanem inkább irányelv. Hogy mitől is lesz egy kenyér egyszerre glutén- és kazeinmentes, kenyérkinézetű, finom, szeletelhető és mindemellett természetes, lehetőleg bio alapanyagokból álló (na jó, a bio nem mindig jön össze, de sokszor).
Ne ijedj meg a sokféle liszttől, amit a hozzávalóknál felsorolok, ez csak egy lehetőség. Ezt a kenyeret kétféle lisztből is meg lehet sütni (pl. rizs+kukorica/rizs+hajdina, rizs+köles), lényeg, hogy rizsliszt mindig nagyobb arányban legyen benne. Persze minél többféle összetevőből áll, annál táplálóbb. A legszebb az egészben, amikor kísérletezünk, variáljuk a hozzávalókat és más-más ízvilágú, egyre inkább családunk szájízének megfelelő kenyérkéket kapunk.

Hozzávalók:

200 g rizsliszt (barna vagy fehér)
100 g magliszt (mandula/gesztenye/szezámmag/lenmag liszttel próbáltam, házilag, kávédarálóval is előállítható)
100g kölesliszt (köles ledarálva)
100g hajdinaliszt (hajdina ledarálva)
60 g kukoricaliszt
(az utóbbi 4 lisztféle tetszés szerint variálható, elhagyható, arányok eltolhatóak, lényeg, 560 grammra jöjjön ki az össz lisztmennyiség és legalább 200g rizslisztet tartalmazzon)
 6 dl langyos víz
2 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál méz
1 teáskanál só
tetszés szerinti magok a tetejére
5 csapott evőkanál utifű maghéj

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos vízben a mézzel felfuttatjuk. Amíg "fut", ledaráljuk a ledarálnivalókat (pl. köles, hajdina, szezámmag, stb.). Belekanalazzuk az utifű maghéjat és a kókuszzsírt az élesztős vizünkbe.
Amikor az utifű kissé megdagadt, beleöntjük a keverőtálunkba/dagasztógépünkbe, hozzáöntjük a száraz anyagokat és kb 5 percig dagasztjuk. Egy kissé ragacsos, de összeálló tésztát kapunk.
megkelt tészta

Fél óráig meleg helyen kelesztjük, majd hosszúkás sütőformában (amit gyerekeim vályúnak hívnak), 50 percig sütjük. Amikor kisült, kivesszük még melegen a formából és vagy a rácson hagyjuk kihűlni, vagy konyharuhába tekerve, szellős helyen.
Kár, hogy illatot, ízt nem jelenít meg a fotó :-)

Ez a kenyér igazából 3-4 napig élvezhető, úgyhogy nem érdemes ennél nagyobb adagot sütni. Ügyelni kell arra, hogy szellős helyen tároljuk, mert könnyebben penészedik, mint a hagyományos kenyerek.

Melegszendvicsnek, bundás kenyérnek és pirítósnak is kiváló.

A recept eredetileg nem az én agyszüleményem, innen inspirálódtam, és aztán szépen saját magunkra szabtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Szeretném, ha megjegyzéseiddel, hozzászólásaiddal segítenél nekem kitalálni, hogy mi is az, ami az olvasóimat legjobban érdekli, mi is az, amiben segíteni tudnék?