2014. szeptember 30., kedd

Két gyors paleo sütirecept glutén- és tejmentesen

Fogadjatok szeretettel két jól bevált gyors, egészséges, finom és a  Gaps, gluténmentes, kazeinmentes, cukormentes diétákba tökéletesen beleillő receptet!

Sütőtökös muffin

Hozzávalók:
30dkg sült sütőtök (a maradékot javaslom befalni, vagy sütőtökös szendvicskrémet készíteni belőle, majd befalni)
3 tojás
3 evőkanál méz
10 dkg kókuszzsír olvasztva (ha nem szigorúan tejmentes, akkor vaj)
 1 késhegynyi szódabikarbóna
15 dkg mandulaliszt, vagy őrölt mandula
fahéj
szekfűszeg
vanília por, vagy vanília rúd belseje
(az utóbbi háromból  1-1 csipet)

Elkészítés: 
Kutyuljuk össze a hozzávalókat! Nem kell túlzottan kikeverni, mert akkor a tészta kevésbé lesz szellős. Kanalazzuk muffin-formákba (én fagyiadagoló kanállal szoktam), majd süssük meg. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e.
Mindkét formában ízletes és nagyon "őszi"

Banános-kókuszos muffin

Hozzávalók:
A kép illusztráció.
A saját az utóbbi két alkalommal elfogyott, mire lencsevégre kaptam volna. :-)
2 puha, kicsit "szottyadt" banán
1 alma lereszelve
10 dkg kókuszreszelék
3 tojás
10 dkg olvasztott kókuszzsír (vagy vaj)
2-3 evőkanál méz
1 mokkás kanál vanília por
1 késhegynyi szódabikarbóna
5 dkg mandulaliszt

Elkészítés:
Miután összekevertük a hozzávalókat, a banánok méretétől és az alma víztartalmától függően tésztánk lehet túl sűrű, vagy túl híg. Ezt plusz egy tojás, vagy némi mandulaliszt hozzáadásával kompenzálhatjuk.
Ha a tészta szépen kanalazható, olyan lágy kalácstészta-állagú, mehet a formákba, majd a sütőbe.













2014. szeptember 28., vasárnap

A szeretet magja

Pici udvarunkban van egy komposztláda. Ide kerül tetemes gyümölcs- és zöldségfogyasztásunk maradéka. Ezzel is hozzájárulunk egy icipicit környezetünk védelméhez, támogatjuk a természetes körforgást (szerves hulladékból jó termőföld, ami aztán új növényeket táplál, majd a növények fel nem használt részeiből ismét komposzt...).
Idén a Földanya megjutalmazott bennünket környezettudatosságunkért. A komposztláda mellett kibújt a földből két kis palánta. Sokáig találgattuk, vajon tök, dinnye, vagy cukkini (értünk ám hozzá:-)).
A palánták nőttek-nőttek megállíthatatlanul, az indák futottak-futottak, átszőtték az udvart és sok-sok gyönyörű sárga virágot hoztak. Végül a virágok helyén megjelentek a kis sütőtökök Ahogy nőttek a kis tökök, bizony rá kellett eszmélnünk, hogy ez a két növény annak a hatalmas, ha jól emlékszem, 6 kilós sütőtöknek a magjából kelt ki, amit januárban vettünk a biopiacon.
Jelenleg ott tartunk, hogy 6 db óriási és több kicsi sütőtök mosolyog az udvarunkon, a nagyok már kezdenek sárgulni.
Ahogy nézem kicsit eklektikus, nem túl rendezett udvarunkat a makk egészséges, terpeszkedő növénnyel, elgondolkodom azon, milyen nagy és csodálatos dolog lehet egy pici magból, ha megkapja az optimális körülményeket. Mi tényleg nem csináltunk vele semmit, csak "hagytuk nőni". Vigyáztunk, hogy ne lépjünk rá az indáira (ez ma már elég nehéz), amikor az utca fele kezdett futni, visszakanyarítottuk,...és ennyi. No és gyönyörködtünk benne és "szerettük".
Egy spirituális témájú műsorban hallottam azt a gondolatot, hogy mindenkiben megvan a jó és a rossz "magja" is, de nem mindegy, melyiket locsoljuk, melyiket tápláljuk magunkban és a másikban. Amelyiknek energiát adunk, az hatalmasra növekszik, amelyiknek nem, az elsatnyul.
Eszembe jutott az agykontroll tanfolyam babcsíráztatós kísérlete is. Itt négy szem babot kellett azonos körülmények között csíráztatni, a négyből megjelölni kettőt, és arra a kettőre minden nap alfában és ébren többször szeretettel gondolni és elképzelni, ahogy hatalmasra nő. Az eredmény: az a két bab, amelyik pozitív energiát kap, sokkal hamarabb csírázik ki és valóban gyorsabban, nagyobbra nő, mint a másik kettő. Ez bármilyen növénnyel kipróbálható. Én tavaly paradicsompalántákkal csináltam ezt, az eredmény elképesztő volt, centikben, majd paradicsomtermésben mérhető.
Miért ne működne ugyanez embereknél, problémás gyermekeknél, önmagunknál?
Ne gondold, ha "csak" pozitív állításokat mondogatsz magadban (és hangosan) gyermekeddel
kapcsolatban, ha sokszor elképzeled boldognak és egészségesnek, ha nem aggodalommal, hanem szeretettel, büszkeséggel gondolsz rá, akkor nem tettél semmit!








2014. szeptember 23., kedd

Üzenet alfában

Ma egy olyan nehézség egyik megoldási lehetőségéről olvashattok, amely minden autizmussal, vagy egyéb pszichés zavarral (pl. hiperaktivitás) élő gyermeket nevelő család esetén fennállhat. Éspedig ez az olyan hisztik, pánikrohamok, dührohamok, jelenetek kezelése, amelyek hosszabb-rövidebb ideig megakadályozhatják, hogy a család a legalapvetőbb hétköznapi tevékenységeit végezze, hogy pl. tömegközlekedésen utazzon, hogy különböző közösségi programokra menjen, vagy akár baráti, családi kapcsolatait ápolja.

2014. szeptember 20., szombat

Új terápia

Új terápiába fogtunk. Közben az eddigieket is visszük.
Megy a diéta, melyet inkább most már egészséges életmódnak neveznék, mert család szintjén ráálltunk és nem láttuk kárát...

Megy az okosító torna csoportban, mert ez a mozgásforma nálunk csodákat tesz, mert jó alkalom az egyébként nehezen kapcsolatot teremtő gyerkőcnek a szocializációra és nem utolsó sorban mert Fiunk imádja.

Megy az egyéni TSMT torna, újra kezdtük, mert kissé "szétesett" a nyáron a figyelme, úgy vettük észre, hogy ez a fajta idegrendszeri stimulálás nagyon-nagyon jó hatással van rá. Ja és ezt is nagyon szereti.

Hogy mi az új?
Sok töprengés után elvittük egy olyan gyógypedagógushoz, aki autizmusra specializálódott, nagyon régóta csak autistákkal foglalkozik. Hogy miért sok töprengés után? 
Mert mi nem tekintettük őt igazán autistának soha. A legzűrösebb korszakában is volt rengeteg
Izgalmas út
nagyon-nagyon nem autista tulajdonsága (pl. a humorérzéke) és azóta meg annyira sok autisztikus tünetét elhagyta, hogy a vele foglalkozó pedagógusok sem az autisztikus jegyeit tartották a leglényegesebb hiányosságának (inkább pl. a figyelemzavarát). 

De most úgy érezzük, hogy szüksége van ilyen irányú támogatásra is. Mert a kortársai már nem annyira elfogadóak, mint óvodáskorában. Mert úgy látjuk, szeretne barátkozni, de nehezen tud, mert hiányosak az eszközei. Mert néhány helyzetben kicsit furcsán viselkedik, ezt a furcsaságot pedig nem mindenki tolerálja. Mert vannak helyzetek, amikor nem látja át a másik esetleges rossz szándékát, így az átlagnál jobban megvezethető.

Szerencsére mindez fejleszthető, sőt teljesen korrigálható. 
Meg tudja tanulni, hogyan ismerje fel mások érzéseit, szándékait, hogyan fejezze ki a sajátját.
Meg tudja tanulni, hogyan teremtsen kapcsolatokat.
Vannak eszközök, amelyek segítik eligazodni a mindennapokban, így összeszedettebbé, kiegyensúlyozottabbá teszik.
Boldog vagyok, mert újabb eszközt kaptunk, amellyel Fiunkat hozzásegítjük a teljes, egészséges élethez. Izgatottan várom, hogy belevágjunk. (Kicsit a nyáron már belekóstoltunk a vizuális napirenddel.)
Fogok ezekről írni, ahogyan mi is szép sorban megismerjük, az eszközöket, módszereket. 
Nagyon jó dolog együtt fejlődni.





2014. szeptember 17., szerda

Csak úgy....

Azt hiszem, amióta írogatok, nem történt még meg, hogy konkrét cél nélkül, valamilyen általam fontosnak tartott, megosztani való információ nélkül kezdjek bele egy bejegyzésbe. Ennek is eljött az ideje.
Egy fantasztikusan jó zenét hoztam mára Nektek.

2014. szeptember 15., hétfő

Glutén- és tejmentes kenyér 1.

Úgy látszik, mostanában receptmegosztogató hangulatban vagyok. Csodálkozom is magamon, hogyan is nem osztottam meg eddig azt a receptet, amit gyakorlatilag minimum heti háromszor megsütök.

2014. szeptember 11., csütörtök

Szilvás gombóc glutén- , cukor és kazeinmentesen

Most, hogy újra elkezdődött az iskola, nekem is, mint sok más gyermekét diétáztató szülőnek, gondoskodnom kell arról, amit minden reggel Fiam uzsonnás dobozába, illetve mini éthordójába pakolok.
Persze a nyári szünetben is folyamatos feladat volt a sütés-főzés, de most valahogy kevesebb idővel kell gazdálkodnunk ezen a téren is, hiszen a suli mellett újra kezdődtek a délutáni fejlesztések, tornák. Ráadásul nem árt mindig előre gondolkodni, hiszen a "felhasználás" napjának reggelén, lehetőleg 7 órára legkésőbb ott kell, hogy sorakozzon az iskolatáska mellett az előtérben az éthordó is, megtöltve diétás, egészséges, finom, tetszetős és jól melegíthető ebéddel.

2014. szeptember 8., hétfő

"Facsari"--Tisztulás vidáman

A mai napon arról a szertartásról olvashatsz, amelyet elsőként vezettünk be életünkbe Natasa Campbell-McBride Gap-szindróma című könyvének elolvasása után, és ez a frissen facsart gyümölcs-zöldséglevek fogyasztása.

2014. szeptember 4., csütörtök

Waldorf suli "kicsit más" gyermek szemszögéből

Ebben a posztomban nem a Waldorf pedagógiát szeretném bemutatni, nem a hasonlítom össze a Waldorf iskolát az állami iskolákkal, erről nagyon sok helyen lehet már olvasni. Nem vagyok Waldorf-fanatikus, "kicsit más" fiam állami oviba járt (tesója még mindig oda jár), és jól érezte ott magát. De most, az iskolakezdés örömére mindenképp írnom kell arról, hogy miért szeretjük mi a Waldorf iskolát, miért érezzük azt, hogy jó döntés volt fiunkat ide íratni. Félreértés ne legyen, rábeszélni senkit nem szeretnék a Waldorfra, csupán a döntési folyamatot könnyíteni saját tapasztalataimmal.

2014. szeptember 1., hétfő

Diéta-felismerések...

Néhány felismerést szeretnék ma Veled megosztani, amelyekre fiunk glutén-, cukor- és tejmentes (majdnem GAPS) diétája során jutottam. Egyik sem spanyol viasz jellegű, inkább olyan elgondolkodós, rácsodálkozós. Úgy gondolom, érdemes átgondolni őket, ha egészséges a gyermeked, akkor is.